Galerija Milotić

O galeriji

Galerija Milotić otvorena je 03.07.2001. godine, na adresi: Kapitolinski trg 1. u staroj jezgri grada Pule, prvo kao galerija autora Mladena Milotića da bi se ubrzo zatim, već iste godine, preobrazila u galeriju «otvorenog tipa» okrenutu širokoj lepezi umjetnika. Uvrštavajući među svoje eksponate samo djela primjerena određenom estetskom kriteriju, galerija čuva vlastiti, a ujedno i dignitet uvrštenih autora.

Čuvajući kvalitativnu razinu uvrštenih djela zalaže se istovremeno za raznolikost likovnih medija i autora te je galerija, odnosno njezin sadržaj, visoko iznad prosjeka prodajnih galerija kakve obično poznajemo. Potrebno je navesti da su se u galeriji nalazila djela 110 autora iz Pule, Istre, Hrvatske, Slovenije, BiH, Poljske i Italije. Vršeći svoju ulogu posrednika između umjetnika i posjetitelja, galerija je ispunjavala i svoju višestruku društvenu funkciju, pomagala likovnim stvaraocima i stimulirala ih u njihovom radu, a posjetiocima dala relevantne stručne upute te sve informacije o autorima i njihovim djelima.

U nastojanju da zadrži i očvrsne svoju kulturološku funkciju galerija je 2003. godine osnovala i svoj umjetnički savjet: prof. akademski slikar Martin Bizjak, akademski slikar Fulvio Juričić, povjesničar umjetnosti Argeo Curto, povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković te slikar i voditelj galerije Mladen Milotić.

Od 01.01.2008. galerija djeluje na novoj adresi: 43. Istarske divizije 10. u Puli na površini od 470 m2.

Namjera je umjetničkog savjeta galerije Milotić koji je danas u sastavu: Tina Širec Džodan pov. umjetnosti, Fulvio Juričić akad.slikar, Bojan Šumonja akad.kipar, Gordana Trajković pov.umijetnosti, Branka Benčić pov. umijetnosti, Mladen Lučić pov. umijetnosti i Mladen Milotić slikar, grafičar i voditelj galerije Milotić, iz godine u godinu prezentirati autore starije, srednje te mlađe generacije.

Iz svih gore navedenih razloga umjetnički savjet galerije smatra da je program kojeg predlaže višestruko opravdan. Osim same promocije autora Grad Pula dobio je još jedan izložbeno-galerijski prostor, a takvi su Gradu prijeko potrebni obzirom na veliki broj autora čija visoka kvaliteta radova zaslužuje predstavljanje široj javnosti.Time galerija i program kojeg predlažemo vrše značajnu obrazovnu funkciju obzirom da povećavaju svjesnost građana na prisutnost iznimnih autora i njihovog kvalitetnog rada u njihovom neposrednom okruženju. Direktan korisnik programa jesu Grad Pula te građani Grada Pule koji zaslužuju informacije o najnovijim zbivanjima u likovnoj umjetnosti.

Od 01.01.2012. Galerija je na popisu priznatih galerijskih prostora u Republici Hrvatskoj.

od 2016. Galerija postaje prodajnog karaktera sa 1500 slika, grafika, skulptura i keramike od 150 autora.

Voditelj galerije Milotić: Mladen Milotić